Wednesday, August 28, 2013

Fahamkah?

(tengok mata pun suda tau cantik) *credit google


Kadang kita tak faham. Kenapa orang bersongkok merokok? Walaupun ritmanya seragam (buat puisi pun sedap), tapi kombinasi rokok dan songkok tidak cantik.  Maka, mulalah orang menyalahkan songkok. Hairan.  Kenapa tak salahkan perokok?


Kadang kita tak faham.  Kenapa orang rancak bercerita itu dan ini di belakang hamba Allah yang tengah menunaikan solat.  Bukan mereka tak tahu manusia ni imannya senipis kulit bawang. 

'Weh Bedah, ko ada tengok heels kalerful di Vincci? Hari ni ada sales ok.'
'Ada! 70% ya ampunnnn. Gila aku tengok. Bila kita mo pegi?'

Jadinya, mulut membaca al-fatihah tetapi hati amat nakal. Sibuk fikir 'aku pun mesti pegi juga. mau beli heels 5 inci kaler kuning yang aku tengok ari tu.'

Hairan. Sebab masa orang tengah solat la idea mencurah-curah untuk cerita itu ini. (tunjuk diri sendiri).



Kadang  kita tak faham. Kenapa orang berniqab (a.k.a. purdah) ketawa kuat-kuat. Yang tak berniqab, ada saja yang ketawa lagi kuat maha dahsyat.  Tapi sebab dia berniqab, dia telah menjadi 'watak utama'. Hairan.  Orang menyalahkan niqabnya 'Percuma seja berniqab, tapi...'.  Kenapa tak salahkan perbuatannya? Kenapa mesti kesalahan diletakkan di bahu niqab?



Kadang kita tak faham. Kenapa kalau bercerita dengan anak murid, dorang selalu blur. Cerita tu lucu. Tapi pelajar tak ketawa.  Sebab mesej tak sampai? Atau pelajar yang penat, malas mau digest cerita?Hairan. Cikgu tak mahu mengaku kesalahan. Yang sebenarnya dia becerita nda best. Suara mendatar. Tak ada klimaks. Ok . Ini keluar tajuk. Frust coz students always don't get what I'm trying to say. Ish.

6 comments:

Adib Hitam said...

Weei, i thought so too. Kan before I used to question those Qs juga. But think about it again ya. People often say, tidak bertudung tidak semestinya jahat. So, yang bertudung semestinya baik? Begitu bah. Dlu sedap2 jak aku kutuk2 org. LOL

Ibung said...

hahaha..i get your joke..eh, betul kaa tu cigu?
standard laa tu..hanya kita faham lawak kita..

ana rama said...

adib:haha.reflection ka ni dib? =p. macam cerita merchant of venice la kan. we blame the sin.not the sinner.


ibung: cikgu selalu syok sendiri. kesian betul.haha

Lan said...

ini bukan lagi kadang, ini memang aku ndak paham. pls explain ticer ana

ana rama said...

minta explain mesti bayar.sanggup?

Lan said...

auwww, explain dulu la baru dibayar