Wednesday, July 17, 2013

things go wrong.sometimes.

What a joke. I've never been at anything as depressing as this, my whole entire life.  Ok. I'm exagerating things.  But, seriously, the situation at school today was quite depressing (for me).  I was asked to mingle with the teachers.  I did mingle!  It's just that I dunno how to say things.  Like when they talked about breastfeeding their babies, what do you expect me to say??  And when they talked about cooking for their husbands and how their husbands love their tomyam, and this kakak talked about her delicious noodles and her husband loves it.  I could only say 'Oh, so sweet!' I wanted to asked for recipe but the others still want to talk about their husbands.  It's quite rude to interfere right? Oh, come on. We live in Malaysia.  The teachers are nice.  I do like and respect them.  But it's just that we have this age gap. 

And another thing, I embarassed myself while talking with this young ustaz. We never talked before.  But, today I desperately wanted to ask about things.  So, since he's just around my age, I tried to make things casual by using 'aku' and 'kau'.

'H, kau ada pergi taklimat hari tu'
'Oh, ada.  Ustazah ada datang ka?'
'Ustazah? Ustazah mana satu?'
'Maksud saya ustazah la.'
'Aku? Eh, I mean saya? Oh, saya lambat datang.  Jadi..eh ok lah ustaz. Itu seja'
I quickly made myself disappear.

Because he didn't make things casual, so I feel awkward.  When I feel awkward, I refuse to talk about things anymore. I'm weird. I do admit.  Ish.  

Ok. That's why I asked for a one-day leave tomorrow from penyelia petang. Eh.

8 comments:

fizah said...

kak ana...miss u a lot.before akak habis x sempat jumpa pon.nok komen kat fb segan.heeeeeee

ana rama said...

awat segan ni?!hehe. iAllah ada jodoh jumpa di masjid gaya.hihi

Anonymous said...

Cheer up ana :)

Cikgu Tawau said...

As salam ana.
Mesti cikgu kat situ jgk kan yg minta ana bergaul dgn cikgu2 yg lain terutamanya ckgu wanita kan?
Saya juga seorang guru. Sy rasa niat ckgu sgt baik sbb dia nk tgk ana selesa dgn iklim di blk guru. Ada byk yg boleh disembangkn dgn guru2 yg lebih senior. Contohnya sikap pelajar2 skrg dlm dan luar kelas, kebolehan belajar pelajar mngikut kelas, bole tanya guru senior mcm mana nak handle pelajar yg nakal atau yg tak mau belajar dan byk lagi ana. Anyway, selamat dtg ke dunia perguruan :)

ana rama said...

Yup. Sy tahu dia ada intention yang baik. Saya da slowly adapt with the culture. Dan sy baru faham 'mingle' yang dia maksudkan tu. And now sy da mula banyak tanya.hehe.terima kasih ya. =)

Cikgu Tawau said...

My pleasure =) mknanya mingle2 tu bkn terhad kpd discussion psl breastfeeding, husband suka tomyam dan mee saja tau ana. Ada sgt byk lg bole di"mingle"kn hehe. Sy seorg guru senior d skolah saya dan sy juga suka selesakn guru2 baru sbb sy tau guru baru mcm ana msti agak sukar mau adapt dgn iklim skolah. Tp pcayalah, x kenal maka x cinta. Nk tau apa2 di skolah, jgn berat mulut tanya guru lain. Msti ada guru yg mudah dn selesa diajak berbual. Congrats sbb dh mula adapt with the school culture. Good for you! :)

ana rama said...

That's why.Sometimes i misinteprate things quite quickly. School taught me a lot actually; to be more mature. Though saya tak la matang betul kan. But I'm still in the process of developing my maturity especially in terms of socialising with people. By the way, terima kasih untuk komen cikgu. I really appreciate it. =)

Cikgu Tawau said...

No problem. Hanya guru yg faham guru. Sy juga happy jika dpt membantu ana. Nnt ana akan matang jgk tu hehe. Tp sy pun dulu mcm ana jgk. Semua org akan bermula dr bawah. Masa yg berlalu pergi akan membawa kematangan pada kita sbb kita sentiasa belajar setiap hari. Guru muda mcm ana mmg ambil masa utk bersosial dgn organisasi sekolah. Skrg ana tgh masuk zaman pekerjaan. Zaman belajar dh abis. Sy sndiri masih rindu dgn zaman belajar di universiti dulu. Sbb zaman pekerjaan ni mmg agak "membosankan" skit berbanding zaman belajar yg hari2 kita bole buat suka hati kita :)